31. augusta 2021

Interview with Martin Rozhoň



Martin Rozhoň založil a 18 rokov riadil miliardovú e-commerce skupinu Vivantis pôsobiacu v niekoľkých krajinách, ktorú neskôr predal skupine Mall Group. Aktuálne investuje do lídrov s dobrou karmou, ktorí majú víziu, ktorá s ním rezonuje. Do jeho portfólia patria napríklad startupy ako Econea – tisícky produktov pre zdravý a udržateľný život – inšpirujeme k zmene, Celostnimedicina – informačný web a lekárska poradňa z pohľadu celostnej, prírodnej a alternatívnej medicíny, Puravia – najkvalitnejšie doplnky stravy, IFMV – Inštitút funkčnej medicíny a výživy, Disivo – optimalizujte cenotvorbu pre váš e-shop, Retino – automatizujeme e-shopom proces vrátenia tovaru, Mall Group – vytvárame e-commerce skupinu s najcennejším portfóliom na trhu CEE, Heureka Group – Najväčšia európska webová stránka na porovnávanie cien a online obchodný poradca, a mnoho ďalších. 

1. Pán Rozhoň, ste známy ako Angel Investor, ktorý pomáha ľuďom transformovať ich vízie v skutočnosť. Doteraz ste investovali do 18 úžasných startupových projektov. Môžete nám prosím povedať, aké nápady upútajú vašu pozornosť? Čo je to, čo hľadáte v podnikateľoch a ich startupoch?
Já mou investiční strategii shrnuji do jedné věty: Investuji do leaderů s dobrou karmou, kteří mají Vizi, která se mnou rezonuje. Znamená to, že hledám schopné lidi, kteří si jdou za svým snem, jsou schopni svou vizi převést do funkční strategie a tu zexekuovat. Lidi, kteří nemají hlavní motivaci v penězích, nemají vysoké ego, ale mají tah na branku a chtějí změnit oblast, ve které působí. Rezonují se mnou zejména vize v oblasti udržitelnosti, přírodní léčby, zdravé výživy, osobního rozvoje, které jsou naplňovány pomocí moderních digitálních technologií a také ecommerce projekty, ze kterými mám zkušenosti díky budování Vivantisu.

2. Akým spôsobom sa trvalo zapájate do projektov do ktorých sa rozhodnete investovať? 
Startupům nedávám jen peníze, ale snažím se jim maximálně pomoci na strategické úrovni – pomáhám nastavit, jak má správně vypadat produkt, kdo je naše cílová skupiny, jakou prodejní a marketingovou strategii zvolit, jak napozicovat a naprajzovat produkt, ale i s vnitřními věcmi typu nastavení finančního řízení, nastavení role foundera, organizační strukturu, pomáhám s hajringem lidí a díky mému velkému networku i s kontakty na různé lidi, které startup potřebuje. Díky tomu, že jsem viděl stovky startupů – poznal jejich strategie a byznys modely se mi daří founderům dávat zpětnou vazbu z helicopter view, což je pro ně velmi cené, neboť jsou velmi ponoření do svého problému a těžko se dostávají do out of the box thinking.
Founderům se snažím maximálně pomoci, ale nezasahuji jim do jejich kompetencí. Chci, aby náš vztah byl vždy win-win a founderům jsem energii přidával a ne ubíral.

3. Ako investovať do startupov počas éry COVID-19? Vzali ste za posledné dva roky aj nejaké nové projekty?
V prvních měsícíh COVIDu trh zamrzl a rozpohybovával se velmi pozvolna. Všichni čekali, jak se celá situace vyvine. Mnoho dealů před uzavřením bylo zastaveno. Nicméně po několika měsících se pozvolna investiční startupový trh zotavil a dnes již funguje zcela normálně. COVID velmi uspíšil digitalizace ve všech oblastech, což většině mých projektů ve výsledku pomohlo.
Od začátku COVIDu jsem zainvestoval Hedepy.cz – psychoterapie online, což je projekt, který vznikl právě v reakci na COVID. Dále jsem navýšil investici v telemedicínském projektu uLekare.cz, který je také pro COVID přesně zacílen a dále pak v Institutu funkční medicíny a výživy a eshopu s kvalitními doplňky stravy Puravia.cz, což jsou projekty, podporující zdraví, takže také aktuální pro dnešní dobu. Dále jsem navýšil svou účast v několika dalších již dříve zainvestovaných projektech. 

4. S akými hlavnými problémami sa startupy stretávajú v počiatočnom štádiu? Povedzte nám o kľúčových schopnostiach, ktoré by mohli startupom pomôcť stať sa úspešnejšími.
Startup musí v první fázi zejména najít fit produktu a jeho cílové skupiny. K tomu musí být schopen rychle inovovat, testovat a získávat zpětnou vazbu z trhu. Častou chybou bývá, že se startup snaží dotáhnout svůj produkt k dokonalosti aniž by měl ověřeno, že ho zákazník vůbec takto chce a je ochoten za něho platit. V našem regionu vnímám, že máme skvělé technické, produktově orientované foundeři, kteří ovšem neumějí svůj produkt prodat, protože jim chybí kompetence v salesu a marketingu a díky tomu často startup se skvělým produktem nakonec nikdy nezazáří a na prvních příčkách stanou mnohem horší produkty, které měly ovšem lepší sales a marketing.
Další klíčovou dovedností je v prvních fázích najít vhodného investora, přesvědčit ho, aby investoval a vyjednat si s ním dobré podmínky investice. V prvních fázích, když ještě nemáte funkční produkt se zákazníky je to velmi těžké, neboť ještě není jasné, zda-li produkt na trhu vůbec nějak uspěje a nedají se počítat byznys plány na základě historického vývoje. Foundeři často toto celé podceňují – zaměřují se na vývoj produktu a nakonec buď investici nezískají vůbec, nebo od nekompatibilního investora nebo také za nevýhodných podmínek.

5. Ako by ste ako zakladateľ e-shopu Vivantis zhodnotili vývoj v sektore eCommerce a neustále sa meniace trendy v priebehu posledných rokov?
E-commerce dlouhodobě roste a získává na významu. COVID jeho růst ještě výrazně akceleroval a prověřil jeho schopnost rychlého škálování a přizpůsobování se aktuální situaci. Většina eshopů to zvládla a vyšla z této krize výrazně silnější. Odměnou jim byly ne jen vyšší obraty a větší ziskovost v době krize, ale po krizi jim zůstaly loajálnější zákazníci zvyklí na častější a větší nákupy a také nově příchozí zákazníci, které až COVID donutil změnit své nákupní chování směrem k ecommerce. V COVIDU se též zvýraznil dlouhodobý trend konsolidace trhu, kdy velcí hráči postupně získávají větší a větší tržní podíl na úkor menších hráčů a také posilování marketplaců. 
Celou tíhu obrovského nárůstu museli také absorbovat dopravní společnosti, které díky tomu urychlili alternativní způsoby doručování jako jsou frenčízovaná výdejní místa, automatizované výdejní boxy nebo využívání netradičních dopravců typu Liftago, DoDo, atd. 
Skupina Mall Group akvírovala přepravní službu InTime (WeDo), aby měla kvalitu last mile delivery více pod kontrolou a rezervovala si dostatečnou logistickou kapacitu, neboť přepravci začali omezovat počty balíků které jsou od velkých ecommerce hráčů ochotni nasmlouvat, aby si udrželi kvalitu služby. 





  • n